Foto: Mats Ryde.

Hjärtat och själen ligger i att rädda liv

Sjöräddningssällskapet på Munsö-Ekerö i Ekerö kommun har cirka 650 uppdrag per år. Det gör stationen till den mest anlitade sjöräddningsstationen i Sverige. Från starten 1993 var man en relativt liten förening. Idag 27 år senare har stationen 85 ideellt engagerade medlemmar som brinner för en gemensam sak – livräddning. 

För att det ska vara möjligt för dessa entusiastiska själar att finnas till hands då sjöfarare råkar i nöd, krävs ett annat engagemang – stöd och bidrag med material och utrustning. 

Medlemsavgifter och sponsring från företag stödjer föreningen med material och utrustning för att verksamheten ska kunna fortgå. Jehander sponsrar till exempel med ballast till bärlager och planer för sjöräddningens svävare och båttrailers. Men även till rampen så att livräddarna enkelt och snabbt ska kunna rulla ner båtarna i vattnet. 

– Tack vare donationer har vi kunnat bygga en helt ny räddningsstation, förklarar Paul ”Palle” Forell, uppsyningsman d.v.s. stationschef på Sjöräddningssällskapet, Munsö-Ekerö. Det finns ett liv före stationshuset RS Munsö-Ekerö och ett liv efter, säger han. Verksamheten innan går inte att jämföra med nuet. 

Paul ”Palle” Forell, uppsyningsman d.v.s. stationschef på Sjöräddningssällskapet, Munsö-Ekerö.
Paul ”Palle” Forell, uppsyningsman d.v.s. stationschef på Sjöräddningssällskapet, Munsö-Ekerö.
 
Roligt är bättre än tråkigt 

Paul Forell som både lever efter och lär ut divisen ”roligt är bättre än tråkigt” är mån om att alla ska må bra. Han förklarar att det nya huset skapar ett helt nytt engagemang hos alla frivilliga sjöräddare. Här finns nya, fina utbildningslokaler, gym och bra utrymme för livräddningsövningar. Men nu under coronapandemin blir det förstås färre möten och ett helt annat planerade. 

– Alla som arbetar här har andra arbeten. Trots det ställer de upp till 110 procent när det gäller. Jag är till exempel polis på Arlanda. Men att rädda liv är en av de finaste saker man kan göra. Känslan är obeskrivlig. För oss är arbetsmiljön jätteviktig. Och att få stöd av de här företagen hjälper oss att fortsätta vårt arbete. Vad ska man säga? Ingen är gladare än jag, säger Paul Forell som, tillsammans med stf UM Thomas Hallqvist, lagt ner cirka 3 500 timmar för att ro projektet med den nya sjöräddningsstationen i land. 

Huvudstationen idag ligger i Jungfrusund och är också moderstation. Bryggor finns vid Jungfrusund, Munsö och Karlskär. Under högsäsong är målsättningen att ha minst en av båtarna ute till sjöss dagtid i området. 

På Munsö-Ekerö finns sex båtar, en svävare och ett miljösläp som man fått av Försvarsmakten. Miljösläpet används som avskärmningslänsor för sanering och avgränsning av oljespill, om ett fartyg mot förmodan skulle orsaka ett sådant. Då kan Sjöräddningen snabbt vara på plats och minska konsekvenserna av spillet. 

Om Sjöräddningssällskapet
  • Ideell förening sedan 1907 frivilliga sjöräddare 
  • Det finns 73 räddningsstationer i Sverige 
  • 260 räddningsenheter (längs kusterna och största sjöarna) 
  • 2 300 frivilliga sjöräddare är beredda att rycka ut dygnet runt, året om 
  • Efter 15 minuter är räddningen på väg 
  • 119 000 medlemmar stöttar verksamheten 
     
I april 2020 utsågs just RS Munsö/Ekerö till Årets Sjöräddare. Läs mer. 

Sjöräddningssällskapet rampen.

Sjöräddningssällskapet .

Jehander Löten.