Kärodlat i Roslagen

Med Helena Maslov och Sara Lewell

Jord kan förverkliga drömmar

Tack vare jord från Heidelberg Materials Ballast Sverige har vännerna Helena Maslov och Sara Lewell börjat förverkliga sin dröm - att starta en egen hållbar odling för snittblommor. 

- Vår vision är att förändra hur vi konsumerar snittblommor i Sverige. Det ska vara närodlat, giftfritt och hållbart, säger Helena och Sara i kör.  

- Som branschen ser ut nu importerar vi massor av snittblommor med flyg. Det är helt onödigt. Vi har så fina blommor i Sverige. 

Startade 2021 

De startade företaget Kärodlat våren 2021. Men både Helena och Sara intresserade sig för odling långt innan dess. Sara mest för grönsaksodling och Helena för blommor. I takt med att kunskaperna om odling ökade började också drömmen om en ny livsstil att växa fram. 

Helena, som är jurist och fortfarande arbetar som det, längtade till ett annat slags liv. Sara hade enskild firma med flera andra aktiviteter än grönsaksodling. Hon ville satsa mer helhjärtat på odling och att försöka leva på det. 

- Sara ringde mig en dag och frågade om vi skulle satsa. Hon har nämligen mark men behövde en partner och visste att jag drömde om något annat. Så enkelt var det, berättar Helena. 

Men helt enkelt var det ändå inte. Det krävs mycket hårt jobb, förklarar de. De har ännu inte tagit ut någon lön utan återinvesterar allt i företaget, som ska växa från 400 kvadratmeter odlingsyta till 1 200 nästa år. De har dessutom inte gjort allt detta ensamma. 

Stadsbruk Roslagen

Stadsbruk Roslagen, en grön så kallad inkubator som hjälper människor att komma i gång med sina odlingsintressen och omvandla dem till riktiga företag, står också bakom Kärodlat.  

- Pascal Letter, som driver Stadsbruk Roslagen har verkligen stöttat oss. Vi hade odlingskunskapen och viljan men inte entreprenörskapet i samma utsträckning. Där har Pascal verkligen varit en klippa och hjälpt oss ta steget, säger de. 

Det var också via Stadsbruk Roslagen som Helena och Sara kom i kontakt med Heidelberg Materials Ballast Sverige som både har sponsrat Stadsbruk Roslagen och Kärodlat med jord och kunskaper om jord. 

- Ballast Sverige har levererat fantastiskt bra mullrik naturgödslad blomjord. De har också hjälpt till och tagit jordprover för att optimera kvaliteten. Utan dem hade vi inte klarat detta lika bra. 

Plöjningsfri odling kräver bra jord

Bra jord behövs, betonar både Helena och Sara. De använder sig nämligen av no-dig, eller plöjningsfri odling, som innebär att man inte plöjer utan bygger jordbäddar på ursprungsmarken med ett lager gödsel och sedan låter det vara. Tanken är att maskar och jordens egna mikroorganismer sedan ska ta hand om processen i möjligaste mån. 

- Det vi lärt oss är att låta jorden vara så mycket som möjligt och bara ”mata den” med näring som gräsklipp och löv med mera. 

Deras arbete har gett resultat. De har två odlingar. En vid Färsna gård och ett självplock i Sänsjö, båda ligger i Norrtälje. De gör visserligen vinst men kan ännu inte leva helt på Kärodlat utan satsar på att växa med målet att nå ut till så många florister som möjligt, samtidigt som de säljer till återförsäljare som till exempel Blomsterlandet. 

Till detta planerar de att utvidga självplocket, som de har i Sänsjö: 

- Vi har precis öppnat självplocket igen efter ett sommarunderhåll och har nu utökat öppettiderna till mellan klockan 8 och 21. Då kan folk komma när det passar dem, plocka ett fång snittblommor och swisha betalningen, så behöver vi inte vara på plats hela tiden. Enklare både för oss och våra kunder.