Överskottsmassor i en cirkulär ekonomi

Omformandet av täkten i Enhörna görs med hjälp av överskottsmassor som genereras vid anläggningsprojekt i Stockholmsregionen och lokalt i Södertälje. Detta ger ett bra resursutnyttjande och en cirkulär hantering av massor som i vissa fall annars hade behövt deponeras. Just nu arbetar vi med att identifiera projekt och samarbeten med andra aktörer för att detta material ska kunna användas på ett värdeskapande vis i samhällsutvecklingen.

Under åren fram till 2024 och ända fram till 2030 inberäknat vissa förseningar, så pågår flera stora infrastrukturprojekt i avgränsningsområdet. Därmed uppstår ett överskott av entreprenadberg som kan komma till nytta i Enhörna.

Alla överskottsmassor som tas emot måste givetvis godkända och kvalitetskontrollerade för att inte påverka miljön, och vi kommer själva att göra noggranna kontroller vid mottagandet.

Projekt som genererar överskottsmaterial

Jehander har låtit göra en kartläggning 1) av de flöden av användbara massor som kommer att uppstå i Enhörnas närområde till följd av bygg- och anläggningsaktiviteter.

Avgränsningsområdet berör kommunerna Södertälje, Nykvarn, Botkyrka, Huddinge, Stockholm, Nacka, Solna, Sundbyberg, Håbo och Västerås. Dessas översiktsplaner har studerats och uppgifter om planerad exploatering inom avgränsningsområdet har samlats in. Då de flesta av översiktsplanerna har 2030 som slutår har vi kompletterat med data från regionplanen RUFS 2050.

Genom infrastrukturplaner och kontakter med branschen sammanställdes en lista på infrastrukturprojekt inom avgränsningsområdet. De flesta projekt är tidsatta fram till omkring år 2025 och vi har därefter bedömt att infrastrukturbyggandet antas fortsätta även i perioden 2026 – 2042 i ungefär samma takt som perioden 2020 – 2025.

Längs med östra Mälarkusten samt Saltsjön/Nacka pågår och planeras såväl en stor mängd bostäder och verksamheter samt några större infrastrukturprojekt. Exempel på sådana är utbyggnaden av olika tunnelbanegrenar, Tvärförbindelse Södertörn vars massor delvis kommer tas ut nära Slagsta, samt exploatering i Nacka. Störst koncentration av massor finns just i Nacka. Det finns en relativt god tillgång på kajer i områdena med högst koncentration av massor.

Geologiska förutsättningar

För att analysera materialkvaliteter i det studerade området har jordartskartor från Sveriges Geologiska Undersökning (SGU 2018) använts och vi har därefter definierat ett antal materialkategorier samt i vilken grad de kan antas vara tillgängliga för Jehander. Kategorierna spänner från allt till entreprenadberg av hög kvalitet – attraktivt för många ändamål men som periodvis kan genereras i stora volymer vid t ex tunnelbyggen – till schaktade fyllnadsmassor, som vi bedömer inte är aktuella för oss att använda på grund av osäkerhet i kvalitet.

Åren fram till 2042 finns det så pass god tillgång på användbara massor att Jehanders behov kan fyllas. Tillgängligt material överstiger med råge behovet, även inräknat osäkerheter och ökad lokal återanvändning av material. Det innebär att vi inte behöver kompromissa med materialkvalitet av tillgångsskäl.

 

1) Rapport Tillgång returmassor Enhörna, Ecoloop, 2020-06-25

 

Läs mer om Enhörna här

Läs mer